Nyomtatás:

GYIK


Tisztelt Látogató!

Ebben a pontban az ügyfeleink által leggyakrabban feltett kérdéseket és az azokra adott válaszokat olvashatja.
Kérjük, amennyiben itt nem talál megoldást esetleges kérdésére, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal! Készséggel állunk rendelkezésére.

1. Azt láttam az autójukon, hogy kivetítőket adnak bérbe. Akkor Önök egy kölcsönző?

- Nem, elsősorban szolgáltatók vagyunk, azaz szállítjuk, installáljuk és üzemeltetjük is a berendezéseket. Gyakran, ha a megrendelő igényli, a kivetíteni kívánt anyagot is mi készítjük el.
A fentiek mellett van ú.n. „szárazbérlés”-re is mód, ami valójában eszközkölcsönzést takar. Ilyenkor az ügyfél a megrendelést követően raktárunkban veszi át a berendezést, és a használat után oda hozza vissza azt. Ez a lehetőség főként a kis teljesítményű technikákra vonatkozik, illetve régi, megbízható, szaktudással rendelkező partnereinkre.

2. Három cégtől is kértem árajánlatot a rendezvényünkre. Az áraknál és a technikáknál is nagyon nagy eltérést tapasztaltam. Miért? Melyiket válasszam?

- Mi, közel 15 éves szakmai tapasztalatunk alapján, a megrendelői igények és a helyszíni paraméterek figyelembevételével, kifejezetten az adott feladat megvalósításához ajánljuk a berendezéseket.
A kisebb cégek olyan eszközöket ajánlanak, amilyenekkel rendelkeznek. A nagyobb szolgáltatóknál, mint nálunk is, szélesebb a választék, van miből válogatni.
Megtörténhet, hogy olyan ajánlatot kapott, amely nem feltétlenül az ideális megvalósítást tükrözi, és ezért tér el a többitől. Javasoljuk, hogy döntés előtt hasonlítsa össze a gépek darabszámát, fényerejét, elhelyezését, a kiegészítő eszközök listáját stb. és ezek viszonylatában mérlegeljen. A nagyon olcsó ebben a szakmában is gyanús.

3. Igénybe szeretném venni a szolgáltatásaikat, mit tartalmaz az ár?

- Szolgáltatás esetén általában szállítást, installálást, üzemeltetést, bontást, a megrendelt technikák üzemképes rendelkezésre állását, kábeleket és azokat az üzemeltetéshez szükséges perifériákat, amelyek a megrendelésben szerepelnek, technikusi felügyeletet stb.
Mindig a megrendelői igényeknek megfelelően állítjuk össze ajánlatunkat úgy, ahogy Ön igényli. Ezért javasoljuk, hogy minden esetben kérjen személyre szabott árajánlatot kollégáinktól.

4. Milyen paramétereket kell tudnom a rendezvényemmel kapcsolatban az árajánlatkéréshez?

- A kivetítők alkalmazásához feltétlenül ismernünk kell a vetítés körülményeit,
ezért általában az alábbi kérdésekkel próbáljuk felmérni az igényeket:

 • a rendezvény pontos helyszíne,
 • a nézők várható létszáma,
 • a rendezvény várható kezdési és befejezési időpontja,
 • a terem elrendezése, belmagassága, szabadtéren a terület elrendezése,
 • a rendezvényen uralkodó fényviszonyok (természetes és mesterséges fények),
 • a vetíteni kívánt kép méretére vonatkozó igény,
 • a vetítő elhelyezése (elölről vagy hátulról kell-e vetíteni, milyen tartószerkezet szükséges),
 • minimális és maximális vetítési távolság lehetősége,
 • a kivetítendő anyag jelforrása (videójel, számítógépjel),
 • a megjeleníteni kívánt videóanyag típusa ,
 • a számítógépes prezentáció felbontása,
 • rögzítési igény esetén, annak típusa,
 • áramellátási lehetőségek,
 • egyéb igények (hang, dekoráció ...).


5. Nekem megrendelőként milyen teendőim vannak az Önök szolgáltatása kapcsán?

- Ahhoz, hogy speciális igényeit is teljesíteni tudjuk, ismernünk kell néhány fontos, az Ön rendezvényével kapcsolatos paramétert. (Erről az előző válaszban olvashat.)

Kérjük, a későbbi félreértések elkerülése érdekében árajánlatunkban mindig figyelmesen olvassák el a "Megrendelő feladata" vagy a "Bérleti díj nem tartalmazza" bekezdéseket!

A megrendelő általános feladatai közül az alábbiakban soroljuk fel a legfontosabbakat. (Ezek a pontok az adott megállapodástól függően változnak!)

 • területfoglalási, belépési, behajtási engedélyek beszerzése,
 • a felépített technikák biztonsági őrzése, biztosítása,
 • energiaellátás és annak költsége,
 • korrekt videójel biztosítása és eljuttatása a kivetítőhöz (ha nem tőlünk rendelik meg),
 • korrekt számítógépjel biztosítása és eljuttatása a kivetítőhöz (ha nem tőlünk rendelik meg),
 • hangrendszer (ha nem tőlünk rendelik meg),
 • fényrendszer (ha nem tőlünk rendelik meg),
 • alapkiépítéstől eltérő függő- és tartószerkezet kialakítása (ha nem tőlünk rendelik meg),
 • szükség esetén daru, villástargonca igénybevételi díja,
 • technikusok szállása, teljes ellátása (vidéki, több napos rendezvény esetén),
 • rakodó segédmunkások díja (amennyiben szükség van rá),
 • ...


6. Önöktől rendelnénk a kivetítőt, de szeretnénk a saját laptopunkat használni a prezentáció során. Lehetséges?

- Természetesen. Ezzel költséget takaríthatnak meg. A kérésünk csak annyi, hogy üzembiztos berendezést használjanak, illetve az eszköz és kezelője legyen ott a technikák beszerelésekor, hogy időben beépíthessük a rendszerbe.

7. Projektort szeretnénk vásárolni. Mi az, amire feltétlen figyeljünk?

- Ha valaki kivetítőt szeretne bérelni vagy vásárolni, a választás előtt célszerű néhány alapvető paramétert figyelembe vennie.

Márka
A vásárlásnál nagyon fontos szempont a megbízhatóság, amelyre az ismertebb márkák neve a garancia. A "noname" projektoroknál gyakori probléma az alkatrész utánpótlás.
Fényerő
A projektorok egyik legfontosabb paramétere a fényerő, amely többek között meghatározza a vetített kép minőségét. 2-3 000 ANSI lumenestől több tízezer ANSI lumenesig lehet kivetítőket vásárolni és bérelni. A döntést mindig a tervezett felhasználás határozza meg. Egy 8-10 fős prezentációra például 1 000-2 000, míg egy koncertre (fényviszonyoktól függően) akár 10-20 000 ANSI lumenes gépre is szükség lehet.
Súly
A legmodernebb adat/videó projektorok ma már alig 1-2 kilogrammosak. A kisebb fényerejű gépek ideális súlya 1-5 kg-ig elfogadott, míg a nagyobbaké (fényerőtől függően) elérheti akár a 70-80 kg-ot is.
Izzóélettartam
Vásárlásnál szintén fontos paraméter ez is, mivel az izzók ára elég magas. Ebből következik, hogy nem mindegy, hogy egy projektorizzót 4 000 vagy 2 000 üzemóráig lehet használni.
Optikaméret
A képméretből kiindulva a vetítési távolságot meghatározó adat. Többféle optika létezik. Áruk szintén igen magas, akár a több százezer forintot is elérheti.
Képfelbontás
Számítógépes jelforrásról történő vetítéskor nagyon fontos, hogy a prezentáció milyen képfelbontásban készült, mivel a projektorok ma már többféle felbontás megjelenítésére alkalmasak. Vásárláskor többszázezer forint eltérés lehet például egy SVGA-s (800 x 600) és egy XGA-s (1 024 x 768) projektor között.
Jelfogadás
A modern kivetítők videó és számítógépes jelet is tudnak fogadni. A régi típusú projektoroknál előfordult, hogy csak videójel fogadására voltak alkalmasak.
Vetítési távolság
A projektor optikájával összefüggő paraméter. A vetítendő kép szélességének és az optika paraméterének szorzatából kapjuk.

8. Miért kell Önöknek tudni, hogy szabadtéren vagy csarnokban lesz-e a rendezvényünk?

-A kivetítőket a telepítés lehetséges helyétől függően két fő csoportra osztjuk:

1. kültéri kivetítők (kültéri LED falak) és
2. beltéri kivetítők (beltéri LED falak, RÁCSLED, projektorok, plazma monitorok, plazmafalak ...).

A vetítés helyszíne többek között azért lényeges, mert a beltéri kivetítők képminőségét "agyonütik" a természetes és a szórt fények, valamint nem vízállók.
Kültéren, nappali fényviszonyok között bizonyos esetekben beltéri projektorokkal is megoldható a vetítés (sátorban megfelelő sötétítéssel vagy speciális dobozos berendezésekkel). Projektorok esetében erre elsősorban a közepesnél nagyobb fényerejű technikák alkalmasak.
Ha a fényviszonyok megfelelőek és fedés van felettük, a beltéri LED falakat is használhatjuk szabadtéren.

9. Nem tudunk dönteni, hogy melyik technikát alkalmazzuk a rendezvényünkön, van mód a kipróbálásra?

- Természetesen. Egy előre egyeztetett időpontban kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, hogy raktárunkban megtekinthesse a kívánt eszközt. Erre az alkalomra célszerű elhozni a bejátszandó anyagot is, hogy azt próbáljuk le a kivetítőn, megkönnyítve ezzel a döntést.  

10. Mi alapján döntik el, hogy a mi rendezvényünkre melyik a megfelelő berendezés?

- Elsősorban tapasztalataink alapján (átlag évi 1 200 különböző típusú rendezvényen szolgáltatunk). Amennyiben a megrendelő igényli vagy, ha nem ismerjük túl jól a helyszínt, egy előre egyeztetett időpontban helyszínbejáráson pontosítjuk az igényeket.

11. A hagyományos alkalmazás mellett, hol és mire használnak még kivetítőket?

- A kivetítők alkalmazásával jelentősen emelhető egy-egy rendezvény színvonala. Lehetőség nyílik a kamerák közeli képének nagybani megjelenítésére, filmek, állóképek (logók) bejátszására, számítógépes prezentációk, animációk kivetítésére.
Az említett jellemzők alapján e technikák kiválóan működnek:

 • reklámfelületként (szponzorok igényeinek megfelelően),
 • díszletelemként,
 • eredményjelzőként,
 • kijelzőként,
 • és alkalmasak a helyszíni események élő egyenes megjelenítésére...

Azt tapasztaljuk, hogy a projektorral történő vetítés reklámfelületként kiválóan hasznosítható, mivel a szponzorok igen fogékonyak erre a megjelenési formára. A legkülönbözőbb rendezvényeken kérik logóik, reklámfilmjeik bejátszását, és ezzel együtt az események rögzítését. (Ennek egyik tipikus formája a sportmérkőzéseken látható videópalánk.)
A kivetítők használata hazánkban is egyre terjed, mivel a legextrémebb területeken is jól alkalmazhatóak.
Ehhez kapcsolódóan érdemes „Fotógaléria” menüpontunkba ellátogatni.

 

Vicces

Szöveg munka közben
Tovább

Megrendelők bakijai
Tovább